Wagner Group-leider Jevgeni Prigozjin stond op de passagierslijst van een privéjet die woensdag neerstortte in Rusland, twee maanden nadat hij een gewapende opstand tegen het Russische ministerie van Defensie leidde.

Volgens de Russische luchtvaartautoriteit was Prigozjin aan boord van het vliegtuig en is hij een van de tien mensen die om het leven zijn gekomen.

“Hij heeft de afgelopen twee maanden als het ware gevochten voor zijn leven”, zegt Simon Miles, assistent-professor aan de Sanford School of Public Policy van Duke University. Miles is als historicus gespecialiseerd in de voormalige Sovjet-Unie en de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Rusland.

De muiterij van Wagner begon eind juni, na maandenlange tirades van Prigozjin op Telegram, waarin hij Russische generaals er publiekelijk van beschuldigde te liegen over de oorlog in Oekraïne. Prigozjin rukte met zijn huurlingen op naar Moskou, waarbij hij zelfs Russische vliegtuigen neerschoot, om zich daarna abrupt terug te trekken.

Westerse experts en inlichtingenofficieren speculeerden dat Poetin zijn voormalige bondgenoot Prigozjin wel eens zou kunnen laten vermoorden. Prigozjin zweeg grotendeels na de coup en werd nog maar zelden in het openbaar gezien, dus er is geen duidelijk beeld van waar hij was of wat hij deed in aanloop naar de crash.

Dit is wat we tot nu weten:

24 juni: Prigozjin wordt verbannen

Op 24 juni riep Prigozjin zijn naar Moskou oprukkende troepen een halt toe. Poetin beschuldigde hem daarop van verraad en vaardigde een arrestatiebevel uit tegen de legerleider voor het aanzetten tot een gewapende opstand.

Vervolgens sloot het Kremlin een deal met Prigozjin die inhield dat de Wagner-baas akkoord ging met ballingschap in Belarus, een bondgenoot van Rusland. In ruil daarvoor zou hij niet worden vervolgd.

27 juni: Prigozjin zou zijn aangekomen in Belarus

Een privéjet van Prigozjin vertrok uit Moskou en landde in Belarus op 27 juni, volgens Fox News. De Belarussische president Alexander Loekasjenko, die zei dat hij Poetin had overgehaald om Prigozjin niet te vermoorden, bevestigde dat de Wagner-baas in het land was aangekomen.

Amerikaanse functionarissen zouden later zeggen dat Prigozjin Rusland misschien niet echt had verlaten en dat hij wellicht een dubbelganger had gebruikt om het te laten lijken alsof hij naar Belarus was gevlucht.

29 juni: Oog in oog met Poetin

Vijf dagen na de opstand, en twee dagen nadat Prigozjin in Belarus in ballingschap zou zijn gegaan, was de Wagner-baas in Moskou voor een drie uur durende ontmoeting met Poetin, meldde het Russische persbureau TASS in juli. Tijdens die ontmoeting zweerden Prigozjin en andere Wagner-commandanten trouw aan Poetin, zei een woordvoerder van het Kremlin.

4-6 juli: terug in Rusland na inval in woning Sint-Petersburg

Het Russische mediakanaal Fontanka meldde dat Prigozjin op 4 juli aan was gekomen in Sint-Petersburg. Kort daarna werden foto's vrijgegeven die volgens Russische media waren genomen tijdens een politie-inval in Prigozjin's woning in de stad. De Russische veiligheidsdienst zei tijdens de huiszoeking wapens, goudstaven en pruiken te hebben gevonden.

Op 6 juli bevestigde Loekasjenko dat Prigozjin en zijn Wagner-troepen in Rusland waren, wat meer vragen opriep over zijn vermeende verbanning naar Belarus.

Op dezelfde dag bracht The New York Times een artikel waarin een anonieme functionaris van het Pentagon zei dat het erop leek dat de Prigozjin grotendeels in Rusland was geweest na de muiterij, in Moskou of Sint-Petersburg.

14 juli: een foto van Prigozjin duikt op, die mogelijk uitsluitsel geeft over zijn verblijfplaats

Halverwege juli dook een foto op sociale media op, waarop te zien was hoe Prigozjin in zijn ondergoed op een veldbed in een tent zat. Jake Epstein van Insider meldde dat het erop leek dat Prigozjin in een militair kamp in Belarus was, waar zijn Wagner-strijders Belarussische troepen trainden.

27 juli: Prigozjin woont een internationale top bij in Rusland

Eind juli doken meer foto's op waarop Prigozjin te zien was op een top tussen Rusland en Afrika, die door Poetin werd georganiseerd in Sint-Petersburg. Op de foto's is te zien hoe Prigozjin, in een witte polo en blauwe spijkerbroek, handen schudt met Freddy Mapouka, een presidentieel adviseur van de Centraal-Afrikaanse Republiek.

21 augustus: Prigozjin duikt weer op in een video

Prigozjin plaatste in augustus zijn eerste Wagner-wervingsvideo sinds de muiterij, meldde Associated Press, dat zich baseerde op Russische sociale media. In de video zegt een man die op Prigozjin lijkt dat Wagner "echte, sterke mannen aanneemt en doorgaat met het uitvoeren van de taken die ons zijn opgelegd en die we beloofd hebben uit te voeren".

Hij zei dat Wagner zich richt op "het groter maken van Rusland en het vrijer maken van Afrika".

24 augustus: Prigozjin zat in een privéjet dat neerstortte in Rusland

Bijna precies twee maanden na zijn gewapende opstand, kwam Prigozjin om bij een vliegtuigcrash, volgens Russische bronnen.

LEES OOK: Wagner-baas Prigozjin zit inmiddels in Sint-Petersburg, volgens president Loekasjenko van Belarus